Öarna Ascension och Azorerna

På vägen passerar man de vulkaniska öarna Ascension och Azorerna.


Resan fortsätter förbi den lilla vulkaniska ön Ascension. Den ligger nästan exakt mellan Afrika och Sydamerika. Här ser man det höga Green Mountain, som syntes på långt håll ute till havs.

Hus av lavastenar
Denna ofruktbara ö hade under början av 1800-talet odlats upp och bebotts av engelska militärer. Storbritannien hade erövrat den och tänkte använda den som militär befästning. Så småningom ökade antalet invånare. Två små städer grundades. Affärer, sjukhus och bostadshus byggdes av lavastenar.

Råttor, katter och bullterriers
Många skepp gick in i den populära hamnen för att köpa mat och hämta vatten. Här odlades alla möjliga frukter och grönsaker och det fanns både boskap, får, getter. Det fanns fisk i vikarna runt ön.

Under en period översvämmades ön av råttor och man bestämde sig för att ta dit katter. Katterna ökade i antal och många av dem blev förvildade. De minskade antalet vilda fåglar och kaniner så mycket att man var tvungen att ta in bullterriers för att minska katternas antal!

Ögruppen Azorerna
Daphne färdas vidare och har en god hastighet mellan 4-7 knop (8-14 km/tim). På eftermiddagen den 20 september 1878 ser man den gröna ögruppen Azorerna. Man ser en av öarna, Pico. Nästa dag ser man ön Fayal.

Azorerna är en vulkanisk ögrupp som tidigt befolkades av portugiser. Azorerna består av tre mindre ögrupper. Öarna Fayal och Pico ligger i den mest västra. Ön Pico är döpt efter det högsta berget i hela ögruppen, vulkanen Pico Alto. Den syntes långt ute till havs med sina 2320 meter. Ön Fayal ligger längst västerut av alla öar.

På den största ön, St. Michael, finns en stad, som också är biskopssäte. Staden Angra på ön Terceira är huvudstad. Invånarna levde på jordbruk och importerade många varor från andra länder. Man odlade vete, majs, grönsaker och frukt. Det kunde vara svårt att gå iland vid öarna och större skepp fick ankra långt utanför kusten.

Daphne ligger still utanför öarna nästan två dagar, tillsammans med andra segelfartyg. Sedan passerar man väster om ögruppen. Nu hade man ca 248 landmil kvar till London.

 
Azorerna
Azorerna. Mitt ute i Atlanten ligger Azorerna. Ett av ögruppens högsta berg är Pico på ön Pico. Berget sågs på långt håll ute till havs.