Järnvägen
Under denna tid uppfanns järnvägen som snabbt blev ett stort hjälpmedel i järnbrukens handel.
|
||
Så beskriver lantmätare Åhrman de dåliga vägarna i Gästrikland år 1861. De skapade problem att forsla järnprodukterna till Gävle.
Enorma kostnader Lösningen på transportproblemen blev en järnväg mellan Falun och Gävle. Kostnaderna var med den tidens mått enorma, nära 6 miljoner riksdaler.Gefle-Dala jernväg invigdes i sin helhet den 13 juli 1859.
Farliga farter Med tågens avgångar och ankomster följde att hela landet fick gemensam tid 1879 eftersom det inte längre fungerade med en tidsskillnad på 24 minuter mellan Stockholm och Göteborg. Det var effektivt att resa med tåg, långt snabbare än med häst och vagn, i rent farliga farter på uppåt 40 kilometer i timmen. De nya transportmedlen förändrade både frakter och resande. Åhrman beskriver hur en resa mellan Falun och Stockholm tidigare var en mödosam och tidskrävande färd:
Jädraås - Tallås järnväg Sträckan mellan Jädraås och Tallås har bevarats och drivs idag som museijärnväg. Många av loken och vagnarna som förr i tiden trafikerade banan körs och underhålls av museijärnvägsföreningen. |
![]() Foto: Michael Ahne/LMG
Farliga farter. Järnvägens motståndare ansåg att järnvägarna var främmande inslag i den hederliga svenska allmogekulturen. Tågen kunde skrämma slag på korna och var det verkligen nyttigt att färdas så snabbt?
Stinsen. Någon var ju tvungen att hålla ordning över alla nya aktiviteter som tåget förde med sig. På järnvägs-stationen blev stinsen en naturlig mittpunkt. Han visste när alla tåg kom och gick och såg till att passagerarna kom ombord. |