Bruket - tre olika världar

Hur ser en bruksmiljö ut?


Järnbruket bestod egentligen av tre delar; herrgården med sitt förfinade liv, brukslängorna där arbetarna bodde i trånga bostäder och till slut själva hyttan och smedjan.

Strax intill fanns det som vi idag skulle kalla samhällets service. Bruksledningen hade på flera sätt den samhällsroll som kommunen så småningom fick i hela Sverige. I brukens ordnade tillvaro skulle arbetaren inte bekymra sig om sitt liv, och inte planera för något annat är att arbeta i hyttan, i smedjan eller i kållanden.

När du tittar på ett bruk idag, kan det framstå som en samling byggnader utplacerade där det passade. I själva verket är de allra flesta av bruken uppbyggda enligt ett strikt system.

Med lite kunskap kan du snabbt "läsa" hur ett bruk fungerade - och för det mesta vad de olika byggnaderna användes till. Du kan fortfarande se hur bruken fungerade.

Vy över Gysinge bruk

 

Här är ett exempel från Gysinge bruk

Vid masugnen och smedjan (nr. 10 och 11 på bilden) fanns förr hyttbacke och smedja. Där arbetade männen dag som natt. Här smältes malmen till järn och slagg i masugnen och i smedjan blev tackjärnet till smidbart järn eller till färdiga produkter. Det var en tung, smutsig och farlig miljö. Kvar finns endast ruinerna av en masugn.

I brukslängorna (nr. 3 på bilden) fanns trygghet och en säkrad vardagshushållning. Här kunde arbetarna finna gemenskap och på sin lilla fritid ägna sig åt hemmet och sin odling. Kvinnor och barn fanns för det mesta hemma och skötte allt arbete där.

På herrgården (nr. 6 på bilden) fanns exklusiva importvaror, moderna möbler och ett överdåd av inventarier. Handelskontakter med utlandet gav impulser till nya tekniska och ekonomiska projekt. I herrgårdsparken kunde bruksägarens familj vandra längs små stigar och beundra landskapet. På sommaren nådde ljudet från fester och glam den korta biten ner till bruksgatan där smedsdöttrarna gick och mockade för kvällen. Så nära, och samtidigt så oändligt långt borta.

När du är ett på ett bruksområde, gå omkring och se på byggnaderna! Se gärna på en karta och fundera över varför bruket och dess byggnader ligger där det ligger. Det finns alltid nya saker att upptäcka som kan väcka nyfikenhet!