Gammelstilla bruk

Gammelstilla är en äkta bruksidyll i skogen mellan Torsåker och Gysinge.

Den första stångjärnssmedjan grundades på 1650-talet. Här fanns god tillgång på skog och vattenkraft. Avståndet var också rimligt från masugnarna i Torsåker – framförallt den i Skommarhyttan – där råvaran tackjärn hämtades. Över 20 år i mitten av 1700-talet styrdes bruket med fast hand av ”Fru principalinnan på Hammarby”, Anna Christina Mackeij.

Under 1800-talet expanderade verksamheten. Då byggde man en ny smedja, en egen masugn och en mekanisk verkstad. Omkring 1914 upphörde järnframställningen och Gammelstilla övergick till att bli ett jord- och skogsbruk.

Idag är Gammelstilla en fridfull plats med många lämningar från järnbrukstiden. Stångjärnssmedjan, kraftstationen och de mekaniska verkstäderna med sina verktyg och maskiner, är industrihistoriska sevärdheter av hög klass. Det vackra läget och den välbevarade miljön gör besöket här till en helgjuten upplevelse. Sommartid ordnas teaterföreställningar och konstutställningar och här finns också ett sommarkafé.

 

Klicka för stor karta


Öppettider

Bruksområdet är skyltat och går att besöka på egen hand året om.

För guidade visningar eller hyra av lokal ring 0290-44212.


Aktiviteter 

www.gammelstillacafe.se/ 

Hitta hit

N 60° 26,462' E 16° 38,183'

Gammelstilla ligger 13 km sydost om Torsåker, 29 km söder om Sandviken och 28 km norr om Gysinge. Skyltad avfart från väg 272, Tidernas väg.

Tillgänglighet

Varierande tillgänglighet för funktionshindrade i industribyggnaderna.

Hemsida

-

Kontakt

Telefon: 0290-44212
E-post: 44212@telia.com