Forsbacka bruk och Ovako Forsbacka

På få platser i världen hittar man en så mättad och suggestiv äldre industrimiljö som i Forsbacka. Omgivningen är fylld av kontraster. Intill den väldiga hyttan bjuds både på skramlande skrothantering, pittoreska bruksbyggnader och ett idylliskt parklandskap med fridfulla dammar och forsande vatten.

Järnhanteringen i Forsbacka går tillbaka till 1500-talet. Mot slutet av 1800-talet växer här upp en för tiden modern storindustri som under 1940-talet hade närmare 1000 anställda. Masugnarna var i drift till 1953 och det sista valsverket lades ner 1981.

Kvar står ett imponerande industriminne som berättar om den växande storskalighet som kom att utmärka järnhanteringen från slutet av 1800-talet. Fyra rostugnar, tre masugnar och rester av flera valsverk finns bevarade här. Restaureringen av Forsbacka järnverk belönades 1998 med Europa Nostra-priset för föredömlig byggnadsvård. Flera intressanta utställningar i bruksmuseet som är inrymt i två ångpannehus från 1800-talet.

Intill industriområdet breder den vidsträckta engelska parken ut sig. Där ligger bland annat herrgården från 1777, numera ombyggd till bostadsrätter och en kägelbana från sekelskiftet 1900.

Forsbacka Wärdshus, från början en tjänstemannamäss, uppfördes 1919 efter ritningar av arkitekten Cyrillus Johansson. Wärdshuset erbjuder god mat och bra boende i en genuin miljö. Bara den stora matsalen med sina takmålningar är värd ett besök.

Ovako Forsbacka AB upprätthåller idag järnhanteringens traditioner i Forsbacka. Företaget tillverkar bland annat malkulor för gruvindustrin. Verksamheten drivs i det valsverk som uppfördes på 1960-talet, cirka 700 meter norr om det gamla järnverket.

www.forsbackabruk.se kan du läsa ännu mer om brukets historia!
 

Klicka för stor karta


Öppettider

Bruksområdet
Är tillgängligt för besök på egen hand året om.

Museum och café
Vardagar kl. 11-17, helger kl. 11-16 under perioden 12 juni - 15 augusti.


Hitta hit

N 60° 36,755' E 16° 54,153'

Forsbacka ligger mellan Gävle och Sandviken. Skyltad avfart från riksväg 80.


Tillgänglighet  

Svårtillgängligt inne i järnverket.


Hemsida

www.forsbackabruk.se


Kontakt

Stiftelsen Forsbacka Bruk
Stentorpsvägen 9
818 42 FORSBACKA

Telefon: 026-303 03  
E-post: info@forsbackabruk.se 
 

Tips!

Hyr kanot och upplev bruket och den fina naturen från vattnet! Spela boule mitt i bruksområdet eller hyr kägelbanan som ligger mitt i grönskan i Engelska parken! Läs mer på www.forsbackabruk.se