Handel

Hur handlade man med varandra på järnåldern? Varför reste man till Birka?


Birka har du nog hört talas om. Den brukar kallas Sveriges första stad och låg på ön Björkö i Mälaren. När den var som störst på 800-talet bodde kanske 1000 människor där.

Siden från Kina, svärd från Frankrike
Birka var först och främst en handelsplats, folk kom dit från när och fjärran för att köpa och sälja varor. Och vilka varor! Hudar och horn från norra Sverige och Ryssland, vin från Sydeuropa, glas och keramik från Tyskland och svärd från Frankerriket (som Frankrike hette på den tiden). Ja, till och med siden från det avlägsna Kina byte ägare i Birka.

Mynt från världens alla hörn
Handla gjorde man antingen genom byteshandel, alltså man bytte varorna med varandra, eller som vi gör, med pengar. Sedlar hade man inte, men däremot mynt. Sveariket gjorde inga egna mynt på den tiden, men det gjorde ingenting. All den handel som bedrevs på Birka och andra handelsplatser gjorde att det strömmade in mynt från all världens hörn till Norden. Mynten användes både som betalningsmedel och som smycken. I gravarna på Birka har man hittat engelska, frankiska, tyska och till och med arabiska mynt.

Birkasmycken
Givetvis handlade gästrikeborna med Birka. Man hade ju järn att handla med, och det var inte illa det. Resultatet av den handeln kan man hitta i många gravar i Ovansjö, Årsunda, Hedesunda. På gravfältet vid Grisskogen i Storvik (ja, det heter faktiskt så), har jag själv varit med att gräva fram vackra smycken i brons. De var nästan säkert gjorda i Birka. Bronssmycken göts nämligen i formar. Formarna hade mönster på insidan som var som ett avtryck av det färdiga smycket. Formar med samma mönster som "mina" smycken har hittats i Birka.

Järn gav rikedom
Just järnet betydde otroligt mycket för människorna i Gästrikland under järnåldern. Det är inte ovanligt att hitta mycket fynd i gravar här. Det var bara rika människor som hade råd att begravas så ståtligt, och rikedomen kom ganska säkert från tillverkningen av järn.

Rika björnjägare
Men det fanns andra sätt att bli rik på. Flera rika gravar i Gästrikland innehåller förutom smycken och vapen också björnfallanger – björnklor med ett enklare ord. Många har funderat på om inte de som begravts där tjänat sitt levebröd som björnjägare. Köttet hade de använt själva, men skinnen hade de sålt. Kanske de ett par gånger om året har packat en oxkärra full med hudar och gett sig av längs Enköpingsåsen mot Birka, väl medvetna om att om de inte blev rånade på vägen eller dräpta av någon full viking på marknaden, så skulle de komma tillbaka efter några veckor med en smärre förmögenhet.

 

Silverskatten från Allmänninge i Valbo.
Silverskatter. Allmänningeskatten hittades år 1836 i byn Allmänninge i Valbo. Smyckena påminner om hantverk från Finland, Baltikum och Ryssland.

Bild från en runsten på ett vikingaskepp.
Vikingaskepp. Många vikingafartyg var handelsskepp. Fartyget på denna avritade runstensbild är dock ett krigsfartyg.