Kläder

Hur tillverkade man sina kläder och hur såg de ut?


Att framställa kläder var en tidskrävande process. Det var många steg mellan råmaterial till de färdiga kläderna. Ullen togs från fåren och den rengjordes från smuts. Ullen kammades och spanns på en slända till tråd. Tyget vävdes på en upprättstående vävstol. Linet skördades, frörepades, rötades, torkades, slogs och spanns för att slutligen vävas.

Yllekläder
Det var framför allt tyg av ylle som användes till kläder. Det är först under 600-talet efter Kristus som linne blev allt vanligare i klädedräkten.

Tyger med vackra mönster
Före Kristi födelse var fåren inte framavlade till ullfår. Fåren var grå, svarta och bruna i olika nyanser. De olika färgerna utnyttjades till mönster vid vävningen. Även olika vävtekniker skapade vackra mönster åt tygerna.

Skinn från får och nöt
Under äldre järnålder användes skinn fortfarande till klädesplagg som hade stora ytor, till exempel kappor och caper. De skinn som användes kom från får och nöt.

Färgade ull
De första spåren av ullfår är från 100-talet efter Kristus, då det dyker upp får med vit ull. Under yngre järnålder blir vita får allt vanligare, för att helt dominera under slutet av järnåldern. Under 100-200-talet efter Kristus tog ulltygerna över allt mer. Stora mantlar gjordes nu av ylle. Det är även under denna tid som saxen dyker upp. Tygerna börjar även färgas med växtfärger. Vejde för blå färg, krapprot för röd färg, även purpurlav och kochenille (en lus) användes till olika röda nyanser.

Band med mönster
Under 400-600-talet efter Kristus började både mans- och kvinnokläder kantas med olika typer av breda band. Banden kunde ha komplicerade mönster och inlägg av hästhår.

Kvinno- och mansdräkt under vikingatid
Kvinnorna hade en särk med långa ärmar av linne. Över denna bar hon en ärmlös överklänning. Vilken kunde hållas ihop av ett par spännbucklor (två stora spännen). Mellan dessa spännen bar kvinnan en eller flera rader med pärlor ofta i glas, men andra material som silver, bärnsten och ben förekom också.

Mannen bar ett par byxor eller hosor och på överkroppen hade han en tunika och i midjan ett bälte, där kniven satt.

Både män och kvinnor bar mantel som ytterplagg. Manteln hölls ihop av ett spänne. På fötterna bar man skor av skinn.

 

Familj från järnåldern
Klädedräkten. Så här kunde man vara klädd på järnåldern. Manteln var ett bra plagg som skyddade och värmde.

På järnåldern var kläderna gjorda av ylletyg.
Ull och järn. Man tillverkade kläder av ull som spanns och vävdes till tyg. På bilden syns även päls. Klädedräkten var ofta smyckad men smyckena hade ofta en praktisk funktion, som det runda spännet i järn som höll ihop manteln.